Hoe lang mag een procedure over een uitkering lopen?


Procedures in het bestuursrecht kunnen lang duren. Onlangs heeft de rechter daarover een belangrijke uitspraak gedaan.

 

WIA-uitkering

In letselzaken komt het regelmatig voor dat slachtoffers na twee jaar ziekte een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. Als de uitkomst van zo’n aanvraag niet acceptabel is, bijvoorbeeld omdat de beoordelend verzekeringsarts uw klachten niet (voldoende) erkent, kunt u in bezwaar gaan bij het UWV. Als dat vervolgens niets oplevert, volgt beroep bij de rechtbank en eventueel hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht.

 

Die procedures duren vaak erg lang. Zo lang zelfs dat rechters daarvoor schadevergoeding hebben toegekend.

 

Belangrijke uitspraak over de lengte van procedures

Op 29 januari 2014 is er een belangrijke uitspraak geweest van de zogenaamde Grote Kamer, een samengesteld college van belangrijke rechters die met dit probleem te maken hebben.

 

Deze rechters hebben beslist dat een bestuursrechtelijke procedure (bezwaar, beroep en hoger beroep) niet langer mag duren dan vier jaar.

Duurt het toch langer dan moet de overheid € 500,= aan (immateriele) schadevergoeding betalen voor ieder half jaar van overschrijding.

 

Het gaat om zaken van na 1 februari 2014. Procedures van daarvoor moeten over het algemeen zijn afgedaan binnen vijf jaar.

Er zijn ook uitzonderingen, bijvoorbeeld als de procedure lang loopt omdat een deskundige moet worden geraadpleegd of als de zaak zeer ingewikkeld is.

 

Vier jaar is een lange tijd om duidelijkheid te krijgen over een uitkering. Toch is het goed dat er nu vaste normen bestaan voor hoe lang een procedure mag duren.

 

Heeft u vragen, schroom dan niet te bellen of te mailen.

 

Meer informatie


Meer informatie vindt u op http://www.rechtspraak.nl/Actualiteiten/Nieuws/Pages/Uniforme-redelijke-termijn-in-bestuursrechtelijke-procedure-is-vier-jaar.aspx

 

 

Berto Drenth, letselschade-advocaat


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Vragen over letselschade? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


TELEFONISCH

Vul uw naam en telefoonnummer in.
U wordt op werkdagen binnen 24 uur
teruggebeld door een advocaat.
ONLINE

Stel uw vraag via het formulier.


> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Gesubsideerde rechtsbijstand

> Over Hulpnaletsel.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners

> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement