Geen eenzijdige vaststelling arbeidsongeschiktheid door verzekeraar
Veel ondernemers hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering, met de bedoeling dat zij verzekerd zijn van inkomen wanneer zij vanwege ziekte uitvallen.
Op 30 augustus 2016 heeft gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een belangwekkende uitspraak gedaan over de wijze van vaststelling van ziekte in geval van een arbeidsongeschikheidsverzekering.
Vaststelling van de arbeidsongeschiktheid
De ondernemer was wijnimporteur en slijter. Bij verzekeraar Achmea had hij een zogenaamde Arbeidsongeschiktheidsverzekering Inkomen Continu Compleet afgesloten. Hij was uitgevallen vanwege rugklachten.Om de arbeidsongeschiktheid vast te stellen, schakelen verzekeraars vaak eenzijdig door hen uitgekozen experts in. Dit gebeurde ook in deze zaak, waarin dat expliciet zo in de algemene voorwaarden van de verzekering was bepaald.
Aanvankelijk werd volledig uitgekeerd door Achmea. Achmea schakelde na 5 jaar echter eenzijdig een neurochirurg in om de rugklachten te beoordelen. Op basis van het rapport van die neurochirurg werd de uitkering van de wijnimporteur verlaagd naar 75%. Daar was deze het niet mee eens. Hij verzette zich tegen deze verlaging en ging naar de rechter.
Uitspraak gerechtshof
Hoewel dat niet werd aangevoerd, kwam het gerechtshof met een voor de wijnimporteur positieve verassing. Het hof toetste namelijk de eenzijdige benoeming van de medisch expert aan Europees recht (de Richtlijn 93/13/EEG van de Raad van 5 april 1993 betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten).
Het hof kwam vervolgens –kort gezegd- tot de conclusie dat deze eenzijdige benoeming “een aanzienlijke en ongerechtvaardigde verstoring van het evenwicht in de zin van artikel 3 lid 1 van de Richtlijn oplevert”.Het hof concludeerde dat het betreffende beding in de voorwaarden van Achmea een “oneerlijk beding” is, dat niet in stand kan blijven.
Het gevolg van de beslissing van het hof is dat opnieuw deskundigen de arbeidsongeschiktheid van de wijnimporteur moeten beoordelen.
Gevolg
Het hof heeft, op verzoek van Achmea, cassatie tegen deze tussenuitspraak toegelaten. Het is waarschijnlijk dat dit zal zijn of worden ingesteld. Toch geeft deze uitspraak een belangrijke indicatie om aan te nemen dat arbeidsongeschikheidsverzekeraars niet eenzijdig de arbeidsongeschiktheid mogen beoordelen, ook al is dat zo in de algemene voorwaarden van de verzekeraar zo bepaald.Uitspraak
De uitspraak vindt u hier (http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2016:2316).Vragen?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Schroom dan niet contact op te nemen met Berto Drenth, letselschade-advocaat.
Telefoon: 030 – 214 50 24
Email: advies@hulpnaletsel.nl
STEL EEN VRAAG
Vragen over letselschade? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!STEL UW VRAAG:
TELEFONISCH
Vul uw naam en telefoonnummer in.U wordt op werkdagen binnen 24 uur
teruggebeld door een advocaat.